Välkommen! Du befinner dig nu på personalsidan.
Läkemedel skall förvaras i ett särskilt förråd. Läkemedlen ska vara oåtkomliga för obehöriga.
Läkemedel placeras lämpligast i tre från varandra skilda grupper.
a) Läkemedel för injektion
b) Övriga läkemedel för invärtes bruk
c) Läkemedel för utvärtes bruk
Läkemedel förvaras i bokstavsordning inom respektive grupp.
Läkemedel, rekvisitionsblock och eventuellt receptblock ska förvaras inlåsta. Behörig personal som dagligen iordningställer och administrerar läkemedelsdoser innehar nycklar till läkemedelsförrådet.
Kontrollen av antalet nycklar till läkemedelsförrådet, liksom förvaringen av dessa måste ske på ett tillfredsställande sätt. Ansvarig sjuksköterska ansvarar för att nycklarna inventeras med jämna mellanrum. Utförd kontroll av antecknas lämpligen i en nyckellista och förvaras i medicinskåpet om nyckel kommer bort ska låset bytas omedelbart. Koden till safetyboxen bytes regelbundet
Ansvarig för läkemedelsförrådet ser till att läkemedel som inte längre finns på förteckningen innehåll läkemedelsförrådet avlägsnas. Läkemedelskåpen städas 1 gång /månad, kassera brutna förpackningar som blivit överflödiga eller gamla. Returnera obrutna förpackningar av läkemedel som satts ut eller finns i för stora lager. Signera på särskild lista när städning är utförd. Detta ansvarar nattsjuksköterskan för.
Skötsel anvisning för läkemedelsförråd (anslås i läkemedelsförrådet):
Genomgång av förråd ska ske en gång i månaden. Anteckna på lista datum för översynen samt vem som genomfört den.
Tillförsel av narkotiska läkemedel till läkemedelsförrådet och förbrukningen av dessa läkemedel skall dokumenteras i särskild förbruknings journal. Inventering och kontroll skall utföras av annan behörig hälso- och sjukvårdspersonal än den som har ansvaret för rekvisition och förvaring (SOSFS 2001:1). När brist upptäcks skall avvikelserapport skrivas.
Inventering och kontroll görs av nattsjuksköterskan i det boende där hon ej har ansvaret för beställning av läkemedel.
Kassation av narkotiska preparat skall signeras i narkotika-
journalhäftet av två sjuksköterskor. Nattsjuksköterskorna lämnar förpackningen i läkemedelsskåpet och meddelar sjuksköterskorna som arbetar dagtid så att de kan kontrollera och dubbelsignera.
Narkotikaförbrukningen ska föras in i särskild journal för varje preparat. Om endast en del av ampullen ges, förs kasserad mängd in i anmärkningskolumnen. Även kross förs in om-
gående. När större mängd kasseras krävs kontrasignering. Fulltecknat häfte sparas minst ett år.
När det gäller förbrukningen av typ narkotiska typ IV-V ex bensodiazepiner, räcker det med att föra in den mängd som tillförts förrådet och att göra regelbundna kontroller av behållningen.
Kontrolläkemedel
Kontrolläkemedel bör förvaras i mycket begränsad omfattning i den boendes läkemedelsskåp. Behovet av kontrolläkemedel för längre tid än sju dagar bör ej förvaras i skåpet.
Sjuksköterskan är skyldig att föra omvårdnadsjournal. Två separata patientjournaler kommer alltså att föras. En komplett bild av den enskildes läkemedelsbehandling erhålls via följande journalhandlingar:
När en patient får en tillfällig ordination , exempelvis antibiotika eller läkemedel som den boende skall prova under en viss tid, förs detta på följande sätt:
Akutväskan förvaras i låst läkemedelsskåp. I väskan finns en förteckning över vilka läkemedel som ska ingå. Nattsjuksköterskorna går igenom väskan en gång per månad, daterar samt signerar. Om något läkemedel behöver fyllas på i väskan meddelar nattsjuksköterskan till sjuksköterskorna som arbetar dagtid.
Ansvariga sjuksköterskor för läkemedelsförrådet Nybergas och Ugglans särskilda boende är:
Margareta Grönlund
Lisbet Sandblad
Anne-Lena Eriksson
Ingrid Olsson
Astrid Engman
Kristina Östman
Birgitta Nyström
Maud Nilsson
Uppdraget förnyas årligen.
Kristina Lundberg
Marianne Lindkvist
Anna Boström
Nattsjuksköterskorna ansvarar även för kontroll av läkemedel i akutväska.
Kontrollen av narkotiska preparat sker var tredje månad.
Uppdraget förnyas årligen
Läkemedelshantering i hälso- och sjukvården
Delegering av akutläkemedel
Innehåll i akutväska
Läkemedelsförråd särskilda boenden