Livsmedelshygien

Verksamheten ska ha kvalitetssystem för egenkontroll för att säkerställa att reglerna för livsmedelshantering följs i den dagliga verksamheten.

Livsmedelshygien

Den som driver yrkesmässig verksamhet där livsmedel hanteras är skyldiga att göra egenkontroll enligt Livsmedelsverket.

Syftet med egenkontrollen är att förebygga problem och erbjuda omsorgstagare bra produkter med bra kvalitet.

Ansvar för att egenkontroll och hygienrutiner följs har enhetschefen. Omsorgspersonalen ansvarar för temperaturkontroller och för att avvikelser rapporteras skriftligen till områdeschef på befintlig avvikelserapport. Miljö- och byggnadsnämnden är tillsynsmyndighet för hur egenkontrollen fungerar.

Livsmedelshantering på särskilt boende och omsorgen om funktionshindrade

Blanketter

Avvikelserapport – Temperaturkontroll kyl/sval/frys/diskmaskin
Frys/diskmaskin – Temperaturkontroll
Kyl/sval utrymmen – Temperaturkontroll
Uppvärmning av kyld/återuppvärmd mat – Temperaturkontroll